۱۳۸۹ آبان ۱۰, دوشنبه

مروری بر 20 انیمیشن کوتاه منتخب (قسمت اول)


انیمیشن همواره از یکی از زمینه‌های مورد علاقه من بوده، در واقع علاقه‌ای که از بچه‌گی شروع شد و با بزرگ شدن‌ام بزرگ‌تر و پخته‌تر شد. علاوه بر آن اشتیاق کودکی در دیدن انیمیشن، به جزئیات بیشتری در مورد داستان و نحوه‌ی ساخت آن‌ها دقت کردم و حتا تصمیم گرفتم که وارد عرصه‌ی ساخت انیمیشن بشوم. به هر ترتیب علاقه‌ی من دست مایه‌ای شد برای اختصاص این پست به انیمیشن‌های کوتاه. قصد دارم تعدادی از انیمیشن‌های موفق و زیبا را که خودم از دیدن آن‌ها لذت بردم به ترتیب علاقه معرفی کنم. البته برای انتخاب انیمیشن‌ها دست به دامن اسکار شدم. بنابراین بد نیست در ابتدا مروری بر جایزه‌ی بهترین انیمیشن کوتاه و نحوه‌ی انتخاب آن داشته باشیم و پس از آن 20 انیمیشن منتخب ( به انتخاب نگارنده‌ی این پست) را معرفی کنم. برای دوستان علاقه‌مند مانند خودم نیز برای هر کدام از انیمیشن‌ها لینکی برای دانلود گذاشتم و از آن‌جا که خودم رغبتی به دیدن فیلم با کیفیت پایین ندارم و معتقدم ارزش واقعی فیلم‌ها را نمی‌توان تا زمانی که با کیفیت مناسب دیده شوند، تشخیص داد، سعی کردم بهترین کیفیت موجود را پیدا کنم. همچنین لینک معرفی انیمیشن‌ها متعلق به ویکی پدیاست که در آن صفحه به یوتوب و سایت رسمی آن انیمیشن لینک داده شده است که در صورت علاقه می‌توانید دنبال کنید.
اسکار و انیمیشن کوتاه:
براساس تعریف فرهنگستان هنر و دانش تصاویر پویا انیمیشن کوتاه به انیمیشنی اطلاق می‌شود که “ مدت زمان کل آن به همراه قسمت معرفی دست‌اندرکاران بیشتر از 40 دقیقه نباشد.” این فرهنگستان بخشی از فرهنگستان جوایز (اسکار) است و مراسم آن از سال 1931-32 که پنجم‌امین دروه‌ی مراسم اسکار بود، تا کنون هر سال برگزار شده است. طی این مراسم بهترین انیمیشن کوتاه آن سال از بین نامزدها انتخاب می‌شود. سال 2009 هشتاد و دومین مراسم آن برگزار شد. والت دیزنی با کسب 12 عنوانِ بهترین انیمیشن، پرافتخارترین شرکت در این مسابقات است. البته تا سال 1952 که بیست‌امین سال برگزاری این مراسم بود، تنها انیمیشن‌های آمریکایی در این مسابقات شرکت داده می‌شدند. پرافتخارترین انیمیشن‌ها نیز سریال‌های سمفونی‌های احمقانه (از سال 1929 تا 1939) متعلق به والت دیزنی و تام و جری ( سری اصلی آن از سال 1940 تا 1957 پخش شد که پس از آن شرکت‌های دیگری اقدام به ساخت سری‌های جدیدی براساس آن کردند) متعلق به ام‌جی‌ام هستند که هر کدام هفته بار موفق به دریافت این جایزه شده‌اند.
براساس قانون 19 انتخاب برترین انیمیشن کوتاه، برتری نامزدها براساس اصالت، سرگرمی و کیفیت ساخت بدون توجه به هزینه‌ی تولید و موضوع اصلی تعیین می‌شود. همچنین کمیته‌ای شامل اعضای مادام‌العمر و فعال بخش فیلم‌های کوتاه و انیمشین، تمام تصاویر پویای وارد شده به مسابقه را مشاهده نموده و نمره‌ای بین 6 تا 10 (10 عالی، 6 ضعیف) را به هر کدام از آن‌ها می‌دهند. انیمیشن‌هایی که میانگین نمره‌ای بیش از 7.5 کسب کنند به مرحله‌ی بعدی برای رأی‌گیری راه پیدا می‌کنند. برای توضیحات بیشتر می‌توانید به اینجا مراجعه کنید.
قبل از این که به معرفی انیمیشن‌ها بپردازم لازم است که معیار خودم را برای رده‌بندی آن‌ها بیان کنم. از سایت‌های مختلفی برای پیدا کردن انیمشین‌ها استفاده کردم، هر کدام بنابر علائق خود انیمیشن‌هایی را انتخاب کرده بود. از بین اسم‌هایی که پیدا کردم بیست مورد را که در بیشتر سایت‌ها معرفی شده بود و جوایز بیشتری برنده شده بود، انتخاب کردم. پس از دانلود این بیست انیمیشن و دیدن آن‌ها براساس معیارهایی آن‌ها را رده‌بندی کردم. معبارهای‌ام برای این انتخاب به ترتیب عبارت هستند از: موضوع و داستان، شخصیت‌ها و در نهایت جلوه‌های بصری. مسلماً انیمشین‌های بهتری هم هست که پیدا نکردم، پس از خوانندگان محترم تقاضا دارم که در تکمیل این لیست به من کمک کنند و انیمشین‌هایی را که دیده و پسندیدند معرفی کنند.
در ادامه به معرفی انیمیشن‌ها به ترتیب از آخر تا ده‌ام می‌پردازم.
معرفی انیمیشن‌های منتخب:
20- راهبان مقدس به گفته‌ی سازندگان آن پروژه‌ای برای آزمایش کیفیت طراحی و پویا نمایی پروژه‌ی آن‌ها به همین نام است. در واقع با این انیمیشن اسکریپت‌هایی را که نوشته بودند تست کرده‌اند. قرار است طی 7 تا 12 سال آینده سریالی را با این شخصیت‌ها و با این کیفیت بسازند. باید منتظر بود و دید. محیط فانتزی و حرکت شخصیت‌ها خوب هستند اما داستان نخ نمایی دارد و همان‌گونه که خود سازندگان اذعان داشتند تنها برای آزمایش اسکریپت‌هایی که توسط استودیوی دیجیتال ربل نوشته شده بوده است.
راهبان مقدس


19- خطرناک به گفته‌ی سازندگان آن یک عاشقانه‌ی نینجایی است!. در مدت 9 ماه به کمک مایا، منتال ری و افتر ایفکت ساخته شده است. داستان آن یک نکته‌ی اخلاقی دارد و آن هم این که “زود قضاوت نکنید”. انیمیشن بسیار کوتاهی ست و به برکت استفاده از “ضبط حرکت” ( Motion Capture) حرکات شخصیت‌ها نرم و روان هستند. به گفته‌ی سازنده‌ی آن وی سال 2008 شروع به فراگیری کارهای گرافیکی کرده و در سال 2009 این انیمیشن را ساخته و به عنوان یک تازه‌کار، انیمیشن خوبی ساخته است. 
خطرناک


18- کلیسای جامع کاری از یک انیماتور لهستانی است. که در سال 2002 برنده‌ی جایزه‌ی بهترین انیمیشن در اسکار شده است. توسط تری دی مکس ساخته شده و از نظر طراحی و نوپردازی جلوه‌های بصری زیبایی را خلق کرده است اما داستان و شخصیت‌های آن چنگی به دل نمی‌زند. داستان آن در مورد مردی است که وارد کلیسایی قرون وسطائی با ساختاری عجیب شده و همین‌طور که در آن به پیش می‌رود روی ستون‌های آن‌جا صورت انسان‌هایی را می‌بیند، در نهایت با برآمدن خورشید هنگامی که آن مرد به انتهای کلیسا می‌رسد، خود اون نیز تبدیل به ستونی از کلیسا شده و کلیسا گسترش بیشتری می‌یابد. شاید اگر این طور برداشت کنیم که کنایه‌ای به رفتار کلیساها در قرون وسطی با انسان‌هاست کمی قابل قبول باشد، اما در نهایت در این لیست جایگاهی بالاتر از این نخواهد داشت.
کلیسای جامع


17-  خرگوش غول‌آسا متعلق به بنیاد بلندر انیمیشنی است که برای قدرت‌نمایی نرم‌افزار منبع باز بلندر ساخته شده است. از نظر طراحی، نورپردازی، حرکت‌ها و در کل جلوه‌های بصری چشم نواز است. بیشتر سعی شده که انیمیشنی کمدی باشد اما زیاد برای من جذاب نبودند، به خصوص هنگامی که کارهای استاد مسلم شخصیت‌های طنز یعنی شرکت پیکسار را دیده باشید. در اسکار جوایزی نبرده است اما دو جایزه در فستیوال انیمشین‌ها در هلند برنده شده است. ماجرای آن در مورد خرگوش بزرگ هیکل اما با قلبی مهربان و روحیه‌ای لطیف است که سعی می‌کند شیطنت‌های سه شخصیت کوچک اما بدطینت! را جواب بدهد و آن‌ها را ادب کند.
خرگوش غول آسا


16- سینتل هم انیمیشنی است که مانند خرگوش غول‌آسا با نرم‌افزار بلندر ساخته شده اما نسبت به آن از نظر گرافیکی در سطحی پایین‌تر قرار دارد. داستان آن نیز در مورد دختری است که اژدهای کوچکی را در دوران کودکی پیدا می‌کند و این دو با هم بزرگ می‌شوند، اما یک روز که مشغول بازی با یک‌دیگر هستند ناگهان اژدهای بزرگی می‌آید و اژدهای کوچک را با خود می‌برد. دخترک در پی او می‌رود و سعی می‌کند او را بیابد . این انیمیشین روایت عشق و احساس مسئولیت است، نوعی عشق مادری که زمان و مکان نمی‌شناسد.
سینتل


15- پیانوی گربه‌ای انیمیشن دوبعدی نسبتاً خوش ساخت است که تماماً با فوتوشاپ و با استفاده از تبلت‌های وکوم درست شده و روایتی است از نحوه‌ی ساخت پیانوی گربه‌ای که در سال 1549 برای درمان بیمارانی که نمی‌توانستند تمرکز کنند درست و استفاده شده بود!. البته از دید جامعه‌ی گربه‌ها. انیمیشن با روایتی شاعرانه سعی در بیان این واقعه دارد. این انیمیشن موفق به کسب هفت جایزه شده است که البته اسکار در میان آن‌ها نیست.
پیانوی گربه‌ای


14- دوئل مردانه انیمیشنی متعلق به شرکت بلور است و از نظر جلوه‌های بصری بسیار خوش ساخت و جذاب است که با استفاده از تری دی مکس ساخته شده است. طنز نسبتاً دلنشینی دارد و می‌توان حتا با آن خندید! ماجرای دو خواستگار یک شاهزاده خانوم و در نهایت نبرد مردانه‌ای بین این دو خواستگار سمج است. یکی از خواستگارها ژنرال و دیگری به نظر فردی ثروتمند از خانواده‌ای اشرافی می‌آید. در واقع در این انیمیشن صرفاً بر روی جلوه‌های بصری و مقداری طنز تمرکز شده است و داستان مورد توجهی ندارد.
دوئل مردانه

لینک دانلود:

13- بپر بپر باز هم متعلق به پیکسار است و تنها انیمشین کوتاهی از این شرکت است که دارای دیالوگ است. این انیمیشن همراه با دی‌وی‌دی شگفت انگیزان عرضه شد. داستان آن در مورد گوسفندی است که خود را زیبا می‌پندارد در کنار برکه‌ای با سایر حیوانات زندگی می‌ند اما روزی پشم‌های او را می‌زنند و او که زیبایی خود را از دست رفته می‌بیند غمگین می‌شود، خرگوشی از آن‌جا عبور می‌کرده که با دیدن او به او می‌آموزد که زیبایی فقط در ظاهر او نیست و دیگران او را به خاطر فقط زیبایی‌اش دوست ندارد بلکه درون زیبای اوست که دیگران را جذب کرده. داستان‌اش را دوست دارم، و نحوه‌ی روایت آن زیباترش کرده است.
بپر بپر


12- گروه‌های یک نفره انیمیشنی از شرکت مورد علاقه‌ی من یعنی پیکسار (از اینجا می‌توانید لیستی از انیمیشن‌های کوتاه پیکسار را ببینید) است. این شرکت نرم‌افزار خاص خود را دارد و تمام انیمیشن‌های‌اش را با آن می‌سازد. استاد مسلم شخصیت‌های طنز و دوست داشتنی است که می‌توان لیست بلند بالایی از این شخصیت‌ها را ذکر کرد. در بیشتر انیمشین‌های کوتاه پیکسار دیالوگ وجود ندارد و بیشتر به کمک حالت شخصیت‌ها و موزیک و جلوه‌های بصری سعی در انتقال حس و داستان فیلم دارد. شخصیت دوست داشتنی این گروه‌های یک نفره دختر کوچکی است که یک سکه دارد و دو نوازنده‌ برای کسب این یک سکه با یک دیگر رقابت می‌کنند. یک دقیقه‌ی آخر این انیمیشن قسمت مورد علاقه‌ی من هست.
گروه‌های یک نفره

لینک دانلود:


11- زیبای خفته مادربزرگ گریم همان‌گونه که از اسم‌اش پیداست، داستان زیبای خفته از دید یک مادربزرگ است. این انیمیشن به کمک فلش ساخته شده است که ترکیبی از دو و سه بعدی است و فضایی شاد و چشم  نوازی خلق شده است. داستانی که از کودکی تا کنون بارها و بارها شنیدیم را این بار با بیانی متفاوت و از دیدی دیگر می‌بینیم. شخصیت‌های این انیمیشن شش دقیقه‌ای جالب هستند و نحوه‌ی بیان ماجرا از زبان مادربزرگ داستان را جذاب کرده است. این انیمیشن در هشتاد و دومین مراسم اسکار نامزد دریافت جایزه‌ی بهترین انیمیشن کوتاه شد، اما موفق به دریافت آن نشد، اما 11 جایزه‌ی دیگر را در فستیوال‌های مختلف کسب نمود.
زیبای خفته‌ی مادر بزرگ گریم

لینک دانلود:

http://rapidshare.com/files/351701793/Granny_O_Grimm_s_Sleeping_Beauty__2008__720p_XviD-BTARENA.org.avi.html

پی نوشت: درقسمت دوم این پست انیمیشن‌های زیر به ترتیب از ده‌ام به اول بررسی می‌شوند:
پرستو، آلما، بالابر، انتقاد فرانسوی، اختاپوس، رویای فیلی، پدر و دختر، بازیِ گری، زن و فرشته‌ی مرگ، رایان

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر